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Comment:  
A CAC provider asked what determines the need for a hospital admission vs. a hospital 
observation admission. 
Response: 
The physician treating the patient determines the level of health care necessary. An acute 
inpatient admission is necessary when the patient’s severity of illness and intensity of 
medical services can only be performed in an inpatient setting.   
 
Comment: 
A question was asked if there is a difference in payment for the hospital between the 
outpatient observation admission and the acute inpatient hospital admission.   
Response: 
The inpatient admission rate is based on DRG (Diagnosis Related Groups) and is much 
higher than a hospital observation admission.  
 
Comment: 
WPS Medicare was asked to clarify what would constitute the "rare" circumstances that 
would necessitate observation beyond 48 hours.  Patients are asking for specifics and 
appealing the hospital’s decision to give pre admission Notices of Non coverage. 
Response:  
Rare circumstances necessitating hospital outpatient observational care beyond 48 hours 
is always determined by the patient’s physician. CMS states in Publication 100-02, 
Chapter 6, §220.5;  

In only rare and exceptional cases do reasonable and necessary outpatient 
observation services span more than 48 hours.  

The WPS Medicare policy explains outpatient observational services as follows:  
When the physician determines the patient is appropriate for outpatient 
observation services, the patient is considered an outpatient.  An outpatient 
observation bed is defined as an alternate level of health care comprising short-
stay encounters for patients who require close nursing observation or medical 
management. It is an area where the patient is observed and assessed following 
surgery, during treatment, or to determine a need to be admitted to the hospital as 
an inpatient. This may take up to or even longer than 24 hours at which time a 
decision is required whether to send the patient home or admit the patient to the 
hospital 

 
Comment:  
A request to add language that includes not just complications and adverse reactions but 
language related to safety concerns for discharge post procedure due to specific 
situation(s) such as, age, co morbid conditions and the lack of supportive care at home  
was evaluated.  
Response:  



The policy clearly states that;  
Outpatient observation care is only medically necessary when the patient's current 
medical condition requires outpatient observational hospital services, or when 
there is a significant risk of health deterioration in the immediate future such that 
continued observation in a non-hospital environment is inadvisable. 

Therefore, it is expected that the physician’s documentation will support any significant 
risk of health deterioration if discharged home.  Thus, WPS Medicare will not add 
language related to safety concerns to this LCD. The policy further states: 

Admissions to the hospital for either acute inpatient hospital services or outpatient 
observation hospital services are expected to demonstrate the consistency between 
the physician order (physician intent), the services actually provided (inpatient or 
outpatient) and the medical necessity of those services, including the medical 
appropriateness of the inpatient or observation stay 

 
Comment: 
A nurse managed care coordinator commented that physicians often do not document 
why they chose outpatient observation or acute inpatient care. She added medical 
documented does not always reflect if the status is observation or inpatient and that when 
questioned,  physicians will often tell us that they did not learn this in medical school nor 
do they think that knowing the difference between the two levels of care helps the patient 
in any way other than to serve a billing function. Thus, hospitals have case managers that 
are experts in levels of care, hospital criteria and function as advisers to physicians. 
Response:  
You are correct that hospitals employ experts in determining levels of care and hospital 
protocols and criteria. The hospital Condition of Participation (CoP) requires hospitals to 
have a utilization review plan to assure a formal evaluation of coverage, medical 
necessity, appropriateness of health care services and individual treatment plans. WPS 
Medicare encourages all providers to incorporate these managers early in the process of 
acute inpatient hospital admissions or outpatient observation admissions.  
 
Comment:  
A nurse manager commented that ultimately we would save a lot of money by 
eliminating the whole outpatient observation status. In Massachusetts, the Mass Hospital 
Association has filed a bill to at least require consistency with definition and hours of 
acceptable observation across all payers. 
Response: 
Suggestions for eliminating outpatient observation status are to be directed by the person 
making the suggestion to CMS and should be based on scientific data and published 
studies supporting the request.   
 
Comment: 
A nurse managed care coordinator asked that WPS  Medicare evaluate  the Notice of Non 
coverage process/form  and require that anyone  admitted to outpatient observation is 
given a notice about what outpatient observation means including the limitations of 
coverage. 
Response:  



Instructions for correct use regarding the use of the Advance Beneficiary Notice (ABN) 
is available on the CMS Website at http://www.cms.gov/BNI/01_overview.asp 
The following is an excerpt from CMS Internet Only Manual (IOM); Publication 100-02, 
Chapter 6, §220.5:  
 

If a hospital intends to place or retain a beneficiary in observation for a 
noncovered service, it must give the beneficiary proper written advance notice of 
noncoverage under limitation on liability procedures (see Pub. 100-04, Medicare 
Claims Processing Manual; Chapter 30, "Financial Liability Protections," §20, 
at http://www.cms.hhs.gov/manuals/downloads/clm104c30.pdf for information 
regarding Limitation On Liability (LOL) Under §1879 Where Medicare Claims 
Are Disallowed).  

 It is a Medicare expectation that all hospitals have a process that is in compliance with 
CMS regulations regarding non covered services.  
 
Comment:  
A physician and a hospital health care manager found ambiguous the following statement 
listed under the heading Acute Inpatient Admission: 

The term "admit" refers to the decision by the physician to provide inpatient care.  
Response:  
WPS Medicare agrees and has amended the policy to state the following: 

Indications and Limitations of Coverage and/or Medical Necessity 
The determination of inpatient status or outpatient observation services for any 
given patient is specifically reserved to the admitting physician. The quality of 
care should be the same whether the Medicare patient is placed in outpatient 
observation or inpatient care. There are two main differences between the types of 
hospital services. First, the level of resources the beneficiary requires, and second, 
the billing and reimbursement method utilized by the facility. It is the difference 
in cost that is important to the patient. Typically, one is admitted to a hospital to 
receive a service that cannot be provided as an outpatient.  
The term "admit" is a non-specific term and can be used in conjunction with 
inpatient and outpatient observation services An order simply documented as 
"admit" will be treated by WPS Medicare as an inpatient admission. A clearly 
worded order such as "inpatient admission" or "place patient in outpatient 
observation" will ensure appropriate patient care and prevent hospital billing 
errors.  

 
Acute Inpatient Admission:  
Acute admission is defined as a level of health care in which the patient's severity 
of illness and intensity of service can only be performed in an inpatient setting. 

  
The term "admit" refers to the decision by the physician to provide inpatient care. 

 
Acute inpatient hospital care must be supported by both diagnosis and treatment 
plan. 

 

http://www.cms.gov/BNI/01_overview.asp


Comment: 
A provider and a few hospital managers found disrespectful the statement that said  

Subsequent information may support a physician's "hunch" that the patient needed 
inpatient care.  

Response:  
WPS Medicare never intended any disrespect and extends our sincere apologies to our 
provider community, along with a thank you to those who brought this to our attention.  
We have amended the sentence to state; 

Subsequent information may support a physician's decision that the patient 
needed inpatient care 

 
Comment:  
A request to add inpatient, under the heading Diagnostic Testing, as possibly appropriate 
due to an adverse reaction was evaluated.   
Response:  
WPS Medicare agrees that an adverse reaction may require inpatient or outpatient 
observation.  Therefore the sentence found under the section Diagnostic Testing has been 
amended to state:   

However, when a patient has a significant adverse reaction (beyond the usual and 
expected response) as a result of the test that requires further monitoring, 
outpatient observation or inpatient hospital services may be reasonable and 
necessary. 

 
Comment:  
A physician commented that the policy is contradictory in the use of the term admit. He 
cited the statements (1) The term "admit" refers to the decision by the physician to 
provide Inpatient care; and (2) Medical Necessity for Observation Admissions- The 
medical necessity of all observation admissions must be documented in the patient's 
medical record.  It was suggested that WPS Medicare remove the word admissions   
wherever the word observation appears.   
Response:  
WPS Medicare appreciates this suggestion and has removed the word admission 
wherever the word observation appears.  
 
Comment:  
A provider asked that the section Predictability of Complications be better defined. 
Response: 
WPS Medicare evaluated this request and determined it to me non-specific. Therefore, 
WPS Medicare will not change the information found under the header Predictability of 
Complications at this time.   
 
Comment:  
Reviewers identified typographical and grammar errors. 
Response: 
WPS Medicare has corrected all typographical and grammar errors identified.  
 



Comment:  
Many reviewed this LCD and sent comments of appreciation for the new LCD and the 
information it provides.  
 
Response: 
WPS Medicare thanks all who took time from their busy schedules to review the Acute 
Inpatient Services versus Observation (Outpatient) Services LCD.  
 
 


