
Final Comments for Ophthalmic Biometry (OPHTH-006) DL31624 
 
Comment: 
The Ophthalmic Biometry LCD was reviewed by several provider specialists who found 
the policy to be clinically relevant and useful.  
Response:  
WPS Medicare thanks all who reviewed this LCD and provided their medical expertise 
and comments.  
 
Comment:  
A provider questioned the appropriateness of the statement “Cataract surgery is an 
elective procedure”  that is found in the section titled Limitations; paragraph A, The 
provider further stated that “cataract surgery is done to improve patients’ life style and 
prevent blindness…”  
Response:  
The term “elective surgery” is taken directly from CMS Publication 100-03 Ch. 1, §10.1. 
and cannot be changed by WPS Medicare 
 
Comment: 
A provider asked if the word “provider” should be replaced with “optometrist” in the 
statement found in the Limitations section that states  

If biometry is repeated by the operating surgeon due to the inadequacy of the 
study, the original eye care physician/provider should anticipate not being 
reimbursed for the study eyecare physician/optometrist” or is stated correctly? 

Response:  
The word provider encompasses the practice of optometry and is found in similar 
Medicare policies. Therefore, the wording referenced will not be changed at this time.   
 
Comment: 
A provider found the following statement to be grammatically incorrect; 

A.    Ophthalmic biometry by ultrasound echography, A-scan  
Ophthalmic A-scan is covered under Medicare when performed prior to  
cataract surgery. Because cataract surgery is an elective procedure, the  
patient may decide not to have surgery until later, or to have the surgery  
performed by a physician other than the diagnosing physician. In these  
situations, it may be reasonable for the operating physician to conduct  
another examination. To the extent the additional tests are considered  
reasonable and necessary by the carrier’s medical staff. (CMS Pub. 100-03,  
Ch. 1, §10.1. 

Response:  
The above paragraph is an excerpt taken directly from CMS Publication 100-03 Ch. 1, 
§10.1. and cannot be changed by WPS Medicare.  
 
Comment: 
A provider quoted the following statement in the policy 



Ophthalmic biometry for lens power calculation should not be performed unless a 
decision to remove the cataract has been made by the patient and the surgeon. If 
the biometry is performed by an optometrist, he/she should do so in coordination 
with the operating surgeon so that only one procedure is necessary. If biometry is 
repeated by the operating surgeon due to the inadequacy of the study, the original 
eye care physician/provider should anticipate not being reimbursed for the study. 

The provider then offered the following medical opinion;  
Often patients are on steroids or have had radiation for cancer.  This may leave 
them with a posterior subcapsular plaque that is not yet in the visual axis.  It is 
important to obtain the IOL master A scan before the plaque obstructs the visual 
axis.  This can be well BEFORE a decision to remove the cataract has been made 
by the patient and the surgeon. 

Response: 
We agree that any test done preoperatively, must be used for the care and treatment of the 
beneficiary. 
 
Comment:  
An ophthalmologist commented “this test is done prior to cataract surgery, the diagnosis 
codes seem appropriate. This test is always done on both eyes.”  This provider found the 
first two (2) paragraphs in the Billing and Coding Guidelines redundant. 
Response: 
The paragraphs referred to do have similar information but are for unique CPT codes.  To 
help clarify that the information is for specific CPT codes, each paragraph now has a title 
that is bolded and clearly states the CPT code discussed.  
 
Comment: 
A Mac J5 provider asked about the addition of CPT code 92132, a new CPT code for 
2011, and stated that this code can be found in another Medicare contractor’s LCD.  
Response:  
CPT code 92132 by reason of definition (scanning ophthalmic diagnostic imaging, 
anterior segment) is not a topic of this LCD. 
 
 


