
        ENCLOSURE 
 
 
Question 
May a Medicaid State agency and a Medicare Advantage plan share protected health 
information to identify dually eligible enrollees? 
 
Answer 
Yes. The HIPAA Privacy Rule permits a covered entity to disclose protected health 
information (PHI) both for its own payment purposes, as well as for the payment 
purposes of another covered entity that receives the information. See 45 CFR 
164.506(c)(3). The Privacy Rule defines “payment” to include activities to determine 
eligibility or coverage of enrollees. See the definition of “payment” at 45 CFR 164.501, 
paragraph (2)(i). Thus, a Medicaid State agency and a Medicare Advantage plan may 
disclose to each other PHI about their enrollees to identify those enrollees that are 
dually eligible under both plans. Such disclosures must comport with the Privacy Rule’s 
minimum necessary standard, where applicable. See 45 CFR 164.502(b), 164.514(d). 
In general, an electronic inquiry and response from one health plan to another to obtain 
information regarding the eligibility of an enrollee to receive health care must be done 
using the HIPAA standard transaction for eligibility (X12N 270/271 transaction). Where 
the disclosures between the State Medicaid agency and the Medicare Advantage plan 
are conducted using the standard, the Privacy Rule’s minimum necessary 
requirements do not apply to the disclosures of the data elements required or 
situationally required by the standard transaction. In contrast, where the disclosures 
are made outside of a standard transaction, both the Medicare Advantage plan in its 
request for PHI, as well as the State Medicaid agency in its response, must make 
reasonable efforts to limit the PHI requested and disclosed to the minimum necessary 
PHI for the purpose of identifying dually eligible enrollees. Because the Medicare 
Advantage plan must limit its request to the minimum necessary PHI to identify dually 
eligible enrollees, the State Medicaid agency may rely, if reasonable, on that request 
for PHI as satisfying the minimum necessary requirement for these purposes. See 45 
CFR 164.514(d)(3)(iii).  
 


