
Guidance on Implementing the DRA  
Third Party Liability Provisions 

 
Questions and Answers (Qs & As) 

 
 
Clarifying Entities Considered to be "Third Parties" and "Health Insurers"  
 
Q1: What changes did the Deficit Reduction Act of 2005 (DRA) make to the definition of 

“third parties”? 
 
A1: The DRA did not change the definition of “third parties,” but rather clarified the entities 

subject to the provisions of section 1902(a)(25)(A) and (G) of the Social Security Act (the 
Act).  Specifically, subsection 1902(a)(25)(A) already required States to take all reasonable 
measures to ascertain the legal liability of “third parties” for health care items and services 
provided to Medicaid recipients.  Section 6035(a) of the DRA amended section 
1902(a)(25)(A) of the Act to clarify that the “third parties” subject to the provisions of 
1902(a)(25) include:  (1) self-insured plans, (2) pharmacy benefits managers (PBMs), and 
(3) “other parties that are, by statute, contract, or agreement, legally responsible for 
payment of a claim for a health care item or service.”  The DRA also replaced reference to 
“a health maintenance organization” with “a managed care organization” in identifying the 
types of third parties to which the provisions of section 1902(a)(25) apply. 

 
Subsection 1902(a)(25)(G) already prohibits health insurers from taking an individual’s 
Medicaid status into account in enrollment or payment decisions.  Section 6035(a) of the 
DRA also amended section 1902(a)(25)(G) to clarify that such health insurers include self-
insured plans, managed care organizations, PBMs, and “other parties that are, by statute, 
contract, or agreement, legally responsible for payment of a claim for a health care item or 
service.”   
 
We interpret “other parties that are, by statute, contract, or agreement, legally responsible 
for payment of a claim” to include such entities as third party administrators (TPAs), fiscal 
intermediaries, and managed care contractors, which administer benefits on behalf of the 
risk-bearing plan sponsor (e.g., an employer with a self-insured health plan).  While we 
recognize that entities such as PBMs and TPAs do not necessarily have ultimate financial 
liability, to the extent that they are required, by contract or otherwise, to review claims and 
authorize payment by the plan sponsor, they are included within the definition of “third 
party” and “health insurer” for purposes of section 1902(a)(25) of the Act.  
 
Nothing in section 1902(a)(25) imposes new liability to pay claims on entities that do not 
otherwise bear such liability.  Nor does section 1902(a)(25) negate any right of 
indemnification against a plan sponsor or other entity with ultimate liability for health care 
claims by a contracting party that pays the claims. 
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Requiring Third Parties to Provide the State with Eligibility, Coverage and Claims Data 
 
Q2: What new requirements does the DRA impose on health insurers to share eligibility 

information with State Medicaid agencies? 
 
A2: Section 6035(b) of the DRA created a new subparagraph (I) in section 1902(a)(25) of the 

Act, which requires health insurers (broadly defined: see Question 5) to provide States 
with eligibility and coverage information that will enable State Medicaid agencies to 
determine the existence of third party coverage for Medicaid recipients.  Section 
1902(a)(25)(I) does not directly mandate that health insurers provide States with the 
necessary information.  Rather, section 1902(a)(25)(I)(i) directs States, as a condition of 
receiving Federal financial participation (FFP), to have laws in effect that, in turn, require 
health insurers doing business in their State to provide the State with the requisite 
information. 

 
Q3: What information are health insurers required to share? 
 
A3: The laws which States are required to have in order to comply with section 

1902(a)(25)(I)(i) must require health insurers (broadly defined: see Question 5) to provide, 
upon the request of the State, information to determine during what period Medicaid 
recipients may be (or may have been) covered by the health insurer and the nature of the 
coverage that is or was provided (including the name, address, and identifying number of 
the plan) “in a manner prescribed by the Secretary [of the Department of Health and 
Human Services].”  The Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) has been 
working with States and industry representatives to determine precise data elements 
needed by States to effectively implement the requirements of the new law.  The data 
elements, hereafter referred to as the "Plan Eligibility Data Elements (PEDE),” will be 
announced at a future date.  

 
In the case of health insurers who contract with a PBM or other TPA to administer the 
plan, States also will need to require that such insurers provide the PBM or TPA with such 
information as may be necessary to enable that entity to furnish the State with the 
prescribed data.    

 
Q4: How will health insurers provide the prescribed information?  
 
A4: As noted above, section 1902(a)(25)(I)(i) directs States to pass laws requiring health 

insurers to provide the requisite information (i.e., the prescribed data elements discussed in 
question 3) “in a manner prescribed by the Secretary.”  CMS is also working with States 
and health insurers to determine the most efficacious manner for insurers to provide States 
with the specified data elements.  CMS will announce the method of transmission, herein 
referred to as "eligibility transmission format (ETF)" along with the PEDE at a future date.   
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Some States have existing arrangements to acquire eligibility and coverage information 
with regard to third party coverage.  Such matches generally prove to be highly productive 
in reducing State expenditures.  CMS will permit States and plans to adopt, or continue to  
use, proprietary formats to share eligibility information provided that both parties agree to 
its use.  In the event that either party decides to discontinue use of a proprietary format, the 
prescribed ETF must be used to exchange eligibility and coverage data.   

 
Q5: What entities are included within the scope of “health insurers,” and are therefore 

required to provide States with the prescribed eligibility and coverage information? 
 
A5: Section 1902(a)(25)(I) defines “health insurers” to include self-insured plans, group health 

plans (as defined in section 607(l) of the Employee Retirement Income Security Act of 
1974 (ERISA)), managed care organizations, PBMs, and “other parties that are, by statute, 
contract, or agreement, legally responsible for payment of a claim for a health care item or 
service.”  Workers’ compensation, automobile insurance, and liability insurance plans all 
are included within the definition of “health insurers” for purposes of this section and the 
requisite State laws which must be enacted pursuant to it.  Sections 1856(b)(3) and 1860D-
12(g) of the Social Security Act provide for broad Federal preemption of State law in the 
operation of Medicare Parts C and D plans; however, we do not believe such preemption 
would apply in the case of State laws enacted specifically to carry out section 6035(b) of 
the DRA.  Laws enacted pursuant to section 6035(b) would not affect the traditional 
Medicare fee-for-service program, Medicare fiscal intermediaries and carriers, or other 
Medicare contractors. Question 13 discusses the applicability of the DRA provisions to 
health insurers governed by ERISA. 

 
Q6: How may States use the data obtained from the third party insurers? 
 
A6: States would use the data obtained pursuant to the process established under section 

1902(a)(25)(I) to properly coordinate payments for services covered under the State plan; 
to ensure that correct payment amounts under the Medicaid program are made; and to 
recover mistaken payments that may have been made.  The data may be released to entities 
under contract with a State agency only for use in claims adjudication activities, or for the 
purpose of recovering erroneous Medicaid payments made.  States must have procedures 
in place to ensure that the privacy of individuals is appropriately protected, and that 
information concerning applicants and recipients is protected in accordance with the 
requirements of 42 CFR Part 431 Subpart F and the Rules promulgated under sections 262 
and 264(c) of the Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 (45 CFR 
Parts 160 and 164) relating to the privacy and security of individually identifiable health 
information, as applicable.  
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Requiring Third Parties to Honor the State’s Assignment of Rights and to Reimburse 
Medicaid Appropriately for Claims Paid by Medicaid  

 
Q7: Did the DRA clarify the responsibility of liable third parties in any other ways? 
 
A7: Yes.  Under section1902(a)(25)(H) of the Act, before passage of the DRA, States were 

required to have laws in effect that to the extent Medicaid payment was made, the State 
was considered to have acquired the rights of the Medicaid recipient to reimbursement by 
any other party that was liable for payment.  However, payers sometimes deny Medicaid 
claims based on procedural requirements (e.g., on the grounds that the plan provides 
benefits only if the plan’s card was used for billing at the "point of sale" (POS) or only if 
the claim is filed using a particular claim format).  New section 1902(a)(25)(I) of the Act, 
added by the DRA, strengthens the statute by requiring States to enact laws that require 
health insurers (broadly defined: see Question 5): 

• To accept the State’s right of recovery and the assignment to the State of the right 
of a Medicaid recipient or other entity to payment from such party for an item or 
service for which Medicaid has made payment; and 

• To process and, if appropriate, pay the claim for reimbursement from Medicaid to 
the same extent that the plan would have been liable had it been properly billed at 
the POS. 

Specifically, the State should pass laws which require an insurer to agree not to 
deny claims submitted by the State on the basis of the date of submission of the 
claim, the type or format of the claim form, or a failure to present proper 
documentation of coverage at the POS that is the basis of the claim.  

Note that nothing in the DRA negates the State’s responsibility to provide proper 
documentation when submitting claims to the health insurer so that the insurer can 
determine that a covered service for which the insurer is liable was provided. 

Again, the new section 1902(a)(25)(I) does not directly mandate that health insurers 
comply with the above requirements.  Rather, section 1902(a)(25)(I) requires States to 
have laws in effect mandating such compliance.  Question 5 discusses which entities are 
included within the scope of “health insurers” for purposes of section 1902(a)(25)(I). 

 
Q8: How long do States have to submit a claim for reimbursement to health insurers? 
 

A8: Some health insurers currently deny claims submitted by Medicaid if they are not 
filed within a prescribed time limit, which is applied to plan beneficiaries and providers 
(e.g., a plan might require beneficiaries and providers to submit claims within 30 days 
from date of service).  If the State Medicaid agency is unable to ascertain the existence of 
the third party coverage and submit a claim within the time limit, the insurer may attempt 
to avoid liability.  In adding section 1902(a)(25)(I) to the Act, the DRA strengthens States’  
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ability to obtain payments from health insurers by requiring States to have laws in effect 
that require health insurers to make payment as long as the claim is submitted by the State  
within 3 years from the date on which the item or service was furnished.  Any action by 
the State to enforce its rights with respect to such claim must be commenced within 6 
years of the State’s submission of such claim.  Health insurers also must respond to any 
inquiry by a State regarding claims submitted within 3 years from the date on which the 
item or service was furnished.  Question 5 discusses which entities are included within the 
scope of “health insurers” for purposes of section 1902(a)(25)(I). 

 
Q9: Did the DRA give States the right to require plans to reimburse them for items and 

services for which the insured would not be entitled to payment from the plan? 
 
A9: No.  The State, for example, cannot compel the plan to reimburse it for items or services 

which are not covered under the plan, and the amount due as reimbursement to the State is 
limited to what the plan would have paid if it had been a timely request for payment.  The 
assignment of a recipient’s right to third party coverage to the State occurs at the time the 
recipient requests an item or service.  Thus, the DRA prevents third parties from using 
procedural barriers to defeat a State’s assignment of rights.  Whether a plan provision 
affecting payment for an item or service is solely procedural in nature or whether it defines 
or limits the covered benefits must be determined on a case-by-case basis.  

 
Effective Date 
 
Q10: When are the provisions of section 6035 of the DRA effective? 
 
A10: The provisions of section 6035 of the DRA were effective January 1, 2006, except where 

States are required to pass laws in order to comply with the DRA.   
 

A technical error was made in section 6035(c) of the DRA which states that “except as 
provided in section 6035(e), the amendments made by this section take effect on   
January 1, 2006.”  Section 6035(e) is nonexistent.  During the legislative drafting 
process, the TPL provisions had been cited as section 6036 with a cross-reference to 
section 6035(e) which would have given States until the end of their next regularly 
scheduled legislative session to pass the required laws.  When the TPL section was re-
numbered as section 6035, the cross-reference should have been changed.  The reference 
was clearly intended to be section 6034(e).       

 
Therefore, States that need to amend their legislation to comply with the DRA provisions 
are given until the first day of the first calendar quarter beginning after the close of the 
first regular session of the State legislature that begins after the January 1, 2006, effective 
date.  In the case of a State that has a 2-year legislative session, each year of the session 
would be deemed to be a separate regular session of the State legislature.  Enactment of 
these laws is a State plan requirement. 
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Implementation Requirements for States  
 
Q11: When are States required to have enacted the legislation required under section 6035 

of the DRA? 
 
A11: As noted above, section 6035 of the DRA requires that States have laws imposing 

specific requirements on third parties.  Some States already may have the laws required  
under section 6035 of the DRA.  Due to a drafting error, however, other States appear to 
have been given no time to enact the legislation required by the DRA, which became  
effective January 1, 2006; this interpretation is not correct, as is discussed in Question 10.  
As a practical matter, legislatures in States without the necessary laws should pass 
legislation during the current or next legislative session.   

 
Q12: Are States required to amend their State plans? 
 
A12: Yes.  States must submit a State plan amendment (SPA) providing assurances that the 

laws required by section 6035 of the DRA are in effect in the State.  States that already 
have the requisite laws should submit a SPA as soon as practicable.  States that do not 
currently have the laws mandated by the DRA should submit a SPA as soon as the 
legislation is enacted.  

 
Applicability of the DRA Amendments to Plans Regulated by ERISA
 
Q13: The DRA directs States to pass laws requiring health insurers to comply with its 

terms.  Does the DRA and/or the State laws required by the DRA apply to health 
insurers regulated by ERISA?  

 
A13: Yes.  There are four distinct requirements which the DRA both expressly authorizes and 

directs States to impose on health insurers.  Health insurers must: 
 
(1) Share prescribed eligibility and coverage information with State Medicaid agencies, 

as discussed in questions 2-4; 

(2)  Accept the State's right of recovery and the assignment of the individual's right to 
recovery from the plan for items or services paid for by Medicaid, as discussed in 
question 7; 

(3)  Not deny a claim submitted by a State on procedural grounds, as discussed in 
question 7; and  

(4)  Make payment to the State Medicaid agency as long as a claim is submitted by the 
State within 3 years from the date on which the item or service was furnished and any 
action by the State to enforce its rights with respect to a claim is commenced within  
6 years of the State’s submission of the claim, as discussed in question 8.    
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States generally cannot regulate employer-sponsored group health plans governed by 
ERISA, and the DRA does not include provisions addressing whether ERISA-covered 
plans must comply with the above requirements.  The Department of Labor (DOL), 
however, which is the Federal agency charged with administering and enforcing ERISA, 
has issued an advisory opinion regarding the effect of ERISA on State laws similar to most 
of the above requirements (Adv. Op. 2005-05A, March 23, 2005). 
 
In the advisory opinion, a copy of which is enclosed, DOL concludes that "State law 
(including case law) that holds a plan liable for the reimbursement of the State under such 
circumstances would not be preempted by ERISA, notwithstanding the plan's procedural 
requirements governing participant benefit claims, including filing time limits.”  
Moreover, DOL concludes that "ERISA does not preempt a State action for reimbursement 
against a plan that provides benefits only at the POS and does not recognize subsequent 
claims for reimbursement from plan participants.  A plan that makes no provision for 
reimbursing a State Medicaid agency for items or services covered by the plan would not 
be in compliance with ERISA section 609(b)(3)." 
 
The advisory opinion does not address whether States can require ERISA-covered health 
plans to share eligibility and coverage information with State Medicaid agencies.  We have 
consulted with the Department of Labor, which has informed us that, in its view, the 
explicit statutory reference to group health plans in section 1902(1)(25)(j) of the Act, taken 
together with the requirements of ERISA section 514(d), that ERISA not be construed to 
impair other Federal laws, indicate Congressional intent that States have authority to 
require in a manner prescribed by CMS information needed to effectively implement the 
requirements of the law.  As noted above in Question 3, CMS has been working with 
States and industry representatives to determine precise data elements needed by States 
and will be announcing “Plan Eligibility Data Elements (PEDE)” at a future date. 
   

 


